четвъртък, 24 април 2014 г.

Свински пържоли с гъби в гювеч



Продукти: 1 кг и 200 г  нетлъсто свинско месо /рибица,бут/, 250 г дребни гъби – печурки, 3 средни стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 1-2 с.л. лютеница, 2 с.л. нарязан пресен джоджен, ½ ч.л. стрита чубрица, ½ ч.л. смлян чер пипер, 1/2ч.л. смлян кимион, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, 2 бр. дафинов лист,1 с.л. бяло ароматно вино 1 ч.л. сол с връх, 120 мл вода и 1 с.л. брашно.

За пържене – 80 мл свинска мас или олио.

Начин на приготвяне: Измиваме добре месото на студена течаща вода. Подсушаваме. Нарязваме на пържоли с дебелина 1 – 1.2 см . Запържавме ги в мазнината  по 3-4 мин. от двете страни, до леко порозовяване. Прехвърляме в затоплен гювеч заедно с мазнината.
Отрязваме „пънчетата” на гъбите. Измиваме ги добре и слагаме всичко в гювеча при месото. Добавяме 2 бр. дафинов лист, виното и 120 мл вода. Захлупваме и печем в предварително загрята на 170 градуса фурна 1час и 30 минути. Вадим от фурната прибавяме всички подправки /без магданоза/, лютеницата размиваме с течността от месото . Разбъркваме. Увеличаваме на 250 градуса и печем с капак още 25 мин. Вадим, прибавяме на тънка струйка размитото с малко студена вода брашно, солта и магданоза. Объркваме и печем без капак още 5-6 мин.. След това изключваме фурната, захлупваме и оставяме гювеча с месото вътре да постои още 20 мин. да се омесят миризмите. Сервирайте топли залети със сосът в който са се пекли.

Добър апетит!

Ако месото е много сухо /без сланина по него/, може да добавите при печенето 1 с.л. нарязана сланина или 50-60 г нарязан  на ивици бекон.

 

3 коментара:

  1. Чудесен вид имат, Ванка!
    Много са съблазнителни!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитен вид имат! Благодаря за рецептата:) Успех във всичко, което правите!

    ОтговорИзтриване