неделя, 20 април 2014 г.

Печено агнешко бутче


Сега ще Ви предложа как да си направите вкусно печено агнешко бутче в домашни условия.

Продукти:
агнешко бутче
от задните части – от агне около 22 кг, 60 мл ароматно бяло вино, 80 г краве масло, 1  супена лъжица брашно, 1 чаена лъжица червен пипер, 1/3 чаена лъжица смлян черен пипер, щипка смлян кориандър, щипка куркума, листа от джоджен, девесил, 2-3 стръка пресен лук, стрък пресен чесън, 1 супена лъжица сол.

Приготвяне:
Измивате добре бутчето със студена вода. Почиствате го от съсиреци /ако има евентуално/. Подсушавате и натърквате отвсякъде със сол. Оставяте върху решетка за около 30 мин.
Разтопявате кравето масло. Смесвате в дълбока купичка брашното, червеният пипер, черният пипер, кориандъра и куркумата. Наливате внимателно виното на стайна температура, като бъркате да няма бучици. След това добавяте разтопеното краве масло. Намазвате бутчето от всички страни с тази смес и оставяте в дълбок съд, в който ще го печете върху дървена решетка /Аз си правя от обелени млади черничеви клонки/. Хубаво е да постои на хладно място за около час да си поеме ароматите.

Наливате в съда 250-300мл вода. Трябва да е 1-1.5 пръста от дъното – да не стига до месото. Нареждате  едро нарязани пресен лук и чесън, стръкове и листа от пресен джоджен и девесил. Загрявате фурната на 170 градуса, слагате бутчето покрито с фолио за печене, наливате си чаша бяло вино и го забравяте за 1 час и 50 мин.. След това махате фолиото, обливате с отделената течност и запичате от всяка страна, по 25 мин. като го обръщате. Обливате с течността от тавата периодично през 5-10 мин.

Готово!






Добър апетит!

Времето за печене е указано за агне до 22 кг., ако е по голямо /по старо/, времето трябва да се увеличи.

 

 



12 коментара:

  1. Как да разбирам: 1.30 мин --> 130 минути или 1 час и 30 минути?

    ОтговорИзтриване
  2. Христос воскресе, мили приятелю. Бъди ми здрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Йоли! Воистина Воскресе! Да бъде светлина!

      Изтриване
  3. Чудесно! Дай и за пълнена агнешка плешка, ако може, моля.
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Остава само да се наканя да направя рецептата, да снимам и пиша. :)

      Изтриване
  4. Здравей.
    Чудесна рецепта.
    Снимката ти е сложена под друга рецепта

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=834188063295137&set=gm.949110141773978&type=1&theater

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Вече е решен проблемът с неправомерното използуване на снимката. За съжаление винаги ще има такива хора, които ще искат виртуално да се доказват. Но само така заблуждават хората, че дадено ястие по някаква рецепта може да се получи като на "откраднатата" снимка
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравей ,много изкусително бутче .Решила съм да се възползвам от твоята рецепта за празниците.Имам въпрос ,никога не съм слагала брашно в'' замаската'',какво е предимството в употребата му .
    Поздрави! Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието! Получава се една по хрупкава коричка със слагането на брашно в сместа за намазване.
      Поздрави и Светли празници!

      Изтриване