събота, 19 април 2014 г.

Супа от коприва

Необходимите продукти: 400 гр. връхчета на свежа коприва,1 супена лъжица брашно,  1 връзка пресен лук, 1 морков, 3 супени лъжици олио, 2 супени лъжици ориз,  2 супени лъжици доматено пюре /може  лютеница или 1 домат, обелен и настърган на едро ренде/, 1 супена лъжица джоджен,1 супена лъжица пресен магданоз,  ½ чаена лъжица червен пипер, щипка черен пипер, щипка мащерка, сол на вкус, 1 яйце и 1чаена лъжица лимонов сок,

Картоф по желание; натрошено сирене или кисело мляко при сервиране. 

Начин на приготвяне:  Коппривата се измива и попарва с 1 литър вряла вода. След 10 мин. оцежда и нарязва на дребно.
В мазнината се задушават ситно нарязаният лук. След това се добавя пресятото брашно,червен пипер и малко вода. Слага се   копривата. Задушава се. Налива се 500 мл. гореща вода и се оставя да кипне. Намаля се огънят до умерен, прибавя се 1 л.гореща вода, оризът, нарязаните картоф и морков.След 15мин. добавяте размитото в малко вода доматено пюре.  Вари се още около 15 мин. Накрая / 5 мин. преди да снемем от огъня/ се слагат сол на вкус, черният пипер и накълцаните джоджен и магданоз. Застройва се с едно разбито яйце и лимоновия сок, веднага след свалим тенджерата от огъня.

При поднасяне се гарнира с кисело мляко или натрошено сирене.
Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар