събота, 12 април 2014 г.

Грузинска супа Харчо

Една  традиционна супа за Кавказ с грузински корени.Има разнообразие в продуктите за приготвенето им. Но три от тях не трябва да се заменят – говеждо месо, орехови ядки и грузински сливов сос Ткемали. Също е препоръчително да се използва грузинската смес от подправки Хмели сунели. Без нея, супата няма традиционният си аромат. След като приключим с варенето, трябва да оставим съдът със супата захлупен още 20 мин. на изключен котлон.
Да Ви предложа моят вариант на супата.

Необходими продукти:
800 г говеждо месо  с КОКАЛ, 3 с.л. олио, 2 глави лук, 1 к.ч. /70мл/ ориз, 100 г орехи  счукани на дребно, 2 малки моркова, 2 картофа, 1 малък домат, 1/3 ч.л. захар, 1 ч.л. хмели сунели,  ½ глава чесън, 2 ч.л. грузински сливов сос Ткемали, 1 ч.л. червен пипер ,1/3 ч.л. черен пипер,  1 с.л.  пресен  магданоз /кориандър/, 4-5 дафинови листа, 4-5 зърна чер пипер,   сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измиваме и почистваме месото от ципи и сухожилия. Заливаме с 2.5 литра студена вода, слагаме сцепената на четири глава лук, 1-я морков нарязан на едро, 4-5 зърна чер пипер и 2-3 дафинови листа. Варим около 1ч. и 45 мин., като махаме появилата се пяна. Прецеждаме, зеленчуците изхвърляме, а месото нарязваме на дребни парчета.
Настъргваме доматът и морковът на едро ренде. Картофите нарязваме на малки кубчета. Глава лук – накълцваме на дребно. В загрятото олио, запържваме лукът и червеният пипер, прибавяме настърганите домати, захарта и ½ от чесънът / пресован или счукан с малко сол/. Когато се сгъстят доматите, слагаме настърганият морков и сливовият сос. Бъркаме енергично 2-3 мин. и изсипваме всичко в тенджерата при врящите на умерен огън бульон и месо. Сега е времето да сложите почистеният и измит ориз, и нарязаните картофи. Варим 20 минути. Добавяме счуканите орехи, подправката Хмели сунели, солта и черният пипер,1 бр. дафинов лист и оставяме да се вари още 10 минути.След като супата е готова, прибавяме останалата част от чесънът- счукан. Оставяме  готовата супа захлупена на нагревателният уред още 20 мин. При сервиране поръсваме с пресен накълцан магданоз /кориандър/. Можем да добавим и лют червен пипер.

Добър апетит!







 
 
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар