понеделник, 10 март 2014 г.

Саварини


Един сладък спомен от детските години и малките сладкарници. Безгрижно време беше.
Продукти за 12 броя:
2 и 1/2 ч.ч.брашно /350гр./, 15 грама прясна мая, 3 бр. яйца + 1 жълтък за намазване, 140 мл. вода /хладко прясно мляко/, 90 грама краве масло, размекнато, 1 с.л.захар, 1 ч.л. сол, 1 ванилия.
Сироп: 450 мл. вода, 250 гр. захар, ¼ ч.л. лимонена киселина.
150 мл. сладкарска сметана за украса.

Приготовление: Разтворете маята в 2 с.л. хладко мляко и 1 с.л. захар. Оставете я на топло да набъбне. Пресяваме брашното /да не е студено/ омесено със солта и ванилията. Прибавяме яйцата, водата /млякото/, набъбналата мая и омесваме тесто. Оставяме го на топло да удвои обема си, около 30-40 мин. След това топим ръцете си в размекнатото масло и премесваме с него тестото. Разпределяме в намазнени и набрашнени формички
 
тестото, като запълваме обема им 2/3. Оставяме го на топло да набъбне до върха на формичките – 30мин. Намазваме отгоре тестото с разбит жълтък в две-три капки масло. Печем на предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 мин., на долно ниво.
След изпичането на саварините, ги оставяме да изстинат. Правим сироп, като го варим 8-10 мин. да се сгъсти и в самия край на варенето прибавяме лимонената киселина. Надупчваме изстиналите саварини и ги заливаме с горещият сироп.
След като поемат течността ги украсяваме с разбитата сметана и оставяме на студено.
 




Ч.ч. = 250 мл.

Добър апетит!

4 коментара:

  1. Наскоро правих един гръцки сиропиран сладкиш и се бях сетила за тези толкова вкусни саварини. Търсих рецептата в моите стари тетрадки и книги, но неможах да я намеря. Едно голямо благодаря за споделената рецепта. Саварините изглеждат чудесно!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна рецепта от миналото. Благодаря,че ни я припомнихте.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря че се отбихте в този блог. :)

      Изтриване