събота, 22 март 2014 г.

Хачапури по аджарски


Вкусно предложение от Кавказ.
 Продукти:

За тестото: 500гр. брашно, 2 бр. яйца, 20гр. прясна мая,1 чаша прясно мляко – 200 мл., 2с.л. разтопено краве масло - 40гр.,1 ч.л.захар, 1/3 ч.л. сол.

За плънката: 5 бр. яйца, 1 с.л. масло — 20 гр., твърдо сирене.

Начин на приготвяне:
В топлото мляко се разтваря маята и захарта. Оставя се маята да удвои обема си. Солта се смесма с брашното, добавят се яйцата, готовата мая. Замесва се меко  нелепнещо тесто. Регулирайте консистенцията на тестото чрез добавяне на брашно или мляко. Оставете го на топло да втаса 40мин. След това премесете с разтопеното масло.
Разделете тестото на пет парчета, разточват се кръгли питки , в центъра на всяка се слага  настъргано сирене.
Завиват се ръбовете на питките – по 1.5см. от двата края.Краищата в средата също се повдигат, като се образува „лодка”.  Пече се във фурна на 200 градуса около 20 мин.
След това, в средата на всяка „лодка се слага парче масло , чуква по 1 яйце и печете отново във фурната, докато се забули яйцето.

Понякога освен настърганото сирене прибавям ситно нарязана луканка или бекон. Готово.

Добър апетит!

3 коментара:

  1. Чудесно е и много вкусно. Сега остава да покажеш хачапури по имеритянски. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Жани! По надолу в блога има вариант на закритите имертински хачапури с хлебна сода. Поздрави!

      Изтриване
  2. Правила съм ги ,страхотни стават.

    ОтговорИзтриване