понеделник, 10 март 2014 г.

Картофени кюфтета


Да споделим опит по едно елементарно ястие - картофени кюфтета.

Ето моята рецепта.

Продукти: 1 кг картофи, 150 г  сирене, 4 яйца, 2 средни глави лук, 1 с. л.  комбинирана подправка за картофи, 2 с.л. разтопено краве масло, 50 мл бира, нишесте за овалване, сол на вкус – 1 ч.л. .
Мазнина /олио/ за пържене.
 


Начин на приготвяне: Сваряваме картофите. Обелваме и настъргваме на ренде, когато изстинат напълно. Сиренето също на ренде. Нарязаният лук, две яйца и двете супени лъжици краве масло пасираме и прибавяме към картофите. Добавяме сол на вкус, подправки и омесваме добре. Оставяме обърканата смес 1 час да престои на студено.
Две яйца разбиваме на пяна с 50 мл бира и щипка сол.
Оформяме кюфтета с намокрени в студена вода ръце, овалваме в нишесте, топим в разбитите яйца и пържим в сгорещено масло.
Готовите кюфтета сервираме с кисело мляко.
Понякога в кюфтетата прибавям и накълцан пресен магданоз.


  
Тук разбих двете яйца с бяло шампанско, вместо бира

Добър апетит!



 

5 коментара:

  1. Изкушаваш с тези кюфтета! :)
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  2. "Нарязаният лук, све яйца и двете супени лъжици краве масло пасираме и прибавяме към картофите."
    Да смятам ли че двете яйца са сварени?

    ОтговорИзтриване
  3. И още нещо, извинявай, печем или пържим кюфтетата? Или може и двете. Но сигурно ги пържим, защото в продуктите е писано мазнина за пържене. Може само да коригираш написаното без да публикуваш моя коментар. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пържим, оправих го.:) Няма как да печем в сгорещеното масло.

      Изтриване