вторник, 4 март 2014 г.

Хачапури

 
Печени на фурна
Грузия предлага многобройни видове хачапури – питките със сирене, сред които най-популярни са аджарските: с яйце по средата, и закритите имеретински. По принцип тестото се прави с жива мая. Но днес ще Ви представя вариант с хлебна сода на закритите имеретински. Могат да се пекат на тиган или във фурна. Невероятна вкусотия.

Продукти:
За тестото: 3 ч.ч. пресято брашно (от тях едната чаша за посипване),  1 ч.ч кефир / аз го замених с 1/3 готварска сметана, 1/3 прясно мляко и 1/3 кисело мляко/, 1 яйце,  1 ч. л. сол,  1 ч. л. захар, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 1 ч.л.зехтин,  около 100 мл растително масло /олио/ за намазване.
Пълнеж:  300 г твърдо сирене /използвах 100 г твърд кашкавал и 200 г твърдо сирене/, 1 яйце, 1 по голяма скилидка чесън и  1 връзка магданоз или зелен кориандър.

Приготвяне: Разбиваме хубаво кефира или сместа от трите части както направих аз, заедно с яйцето, солта,зехтина и захарта.Прибавяме бавно 2 ч.ч. пресято брашно омесено със содата. Получава се лепкаво тесто, затова когато го разделяме си набрашняваме ръцето от третата чаша брашно. Оставяме тестото да постои покрито с кърпа в съда. През това време правим пълнежа. Настъргваме сиренето /кашкавала/, прибавяме яйцето, ситно нарязания магданоз и пасирания чесън. Разделяме тестото на 10 части. Правим го на салам и така режем 10 равни части. Всяка част разстиламе, слагаме пълнеж /също разделен на 10 части/ и събираме разстланото тесто като кошничка, без дупка. Пълнежа трябва да остане вътре. Обръщаме със събраната част надолу и разточваме /набрашняваме навсякъде/. Слагаме в предварително загрят тиган, захлупваме с капак и печем. Не трябва да се пече много, защото стават по-твърди.Обръщаме и изпичаме от другата страна. После мажем двете страни обилно с олио.
Може да се пекат и във фурна, тогава не се обръщат.
От 9 степени нагревателен уред ,пекох на 4 степен.



Добър апетит!

 

1 коментар: