събота, 29 март 2014 г.

Редено





Едно апетитно ястие в сезона на пресните зеленчуци.

Продукти: 1 кг. смляно месо – 70% телешко – 30 % свинско, 2-3 бр.патладжани, 3-4 бр. картофи, 3 бр. стар лук, 3 бр.домати,
6-7бр. скилидки чесън, сол, 1/3 ч.л. захар, 4с.л. олио,черен пипер на вкус, пресен  магданоз, джоджен и чубрица. Или подправки по Ваш избор.
За каймата: 2 бр. яйца, 2 бр. филии хляб, накиснати в 100 мл. прясно мляко, подправки по избор- чер пипер, кимион, чубрица , сол на вкус
.

Начин на приготвяне:
1.Замесета каймата с продуктите, покрийте я и я оставете така на хладно за 2 часа. Направете кюфтета.
2.Нарежете патладжана на кръгчета и го поставете в подсолена вода за 30 мин. да си пусне горчивината. След това се изважда и изцежда.
3. Нарежете останалите зеленчуците на кръгчета /единият домат настържете на ренде/, с големината на кюфтетата.
4. Наредете продуктите изправени в широка тава /диаметър 30см./, като ги редувате с кюфтета. Дъното на тавата да е намазано с 2 с.л. олио.
5. Посолете със сол на вкус и отгоре, поръсете с пресованият чесън. Печете 25 мин. на 200 градуса. Изваждате и поръсвате отгоре с настърганият домат, омесен с накълцаните зелените подправки, 100 мл. вода с 20-30мл. бяло вино, чер пипер, захар, олио и ако е необходимо още сол. Допичате още 25 мин. на 200 градуса.
Изваждате.
Налейте си хубаво вино и добър апетит!

П.П. Зеленчуците и подправките в ястието могат да бъдат по Ваш избор.




 





4 коментара:

  1. Изглежда много вкусно и се обзалагам, че е така! Поздрави за хубавия блог! Ще следя с интерес!
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1 май 2014 г., 14:37

    Здравейте, много вкусно изглежда, само едно не ми стана ясно, къде се слага каймата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правим кюфтета и редим, заедно с резенче от зеленчуците.

      Изтриване