сряда, 26 март 2014 г.

Парфе с малини

Когато дойде лятото и малините узреят с най голямо удоволствие си правя тази сладост. С нетърпение чакам горщините ммммм…...

Продукти:
БЛАТ - 2 бр. яйца, 1/2 ч.ч. захар,  2/3 ч.ч. брашно, 1 ванилия, 180 мл сок от компот от кайсии /праскови/ и 1 ч.л. с връх бакпулвер.
КРЕМ- 3 жълтъка, 1/2 ч.ч. захар, 1 пакетче краве масло -125 г, 400 г- 2 малки опаковки  заквасена сметана  3 белтъка + ½ ч.ч. захар разбити на сняг, 100 мл ликьор от малини,  200мл подсладено кондензирано мляко, 2 пакетчета желатин.
УКРАСА: 300 г узрели малини, 1 пакетче желатин, 250 мл разреден малинов сироп.


Начин на приготвяне:
Блат - Разбиват се яйцата заедно със захарта и ванилията до побеляване. Постепенно се прибавя брашното, в което предварително се смесва бакпулвера. След изпичане /в тавичка с диаметър 26-28см/ се сиропира докато е горещ със сок от компот /кайсия или праскова за жълт цвят/.
Крем – Жълтъците със захарта се разбиват до побеляване. Добавя се ликьорът. Слагат се на водна баня и се бърка до сгъстяването им, отнема около 15-17мин. Белтъците се разбиват на сняг с тяхното количество захар. Размекнатото краве масло се разбива с кондензираното мляко до гладка смес. Постепенно се прибавят изстиналите жълтъци и сметаната. Накрая се слагат разбитите на сняг белтъци. Бърка се с дървена лъжица,за да не спадне сместа.
2 пакетчета желатин се заливат - 100мл студена вода, като набъбне се слага на огъня на водна баня докато се разтопи, бърка непрекъснато. След като изстине, към желатинът постепенно се добавя крема, като постоянно се разбива с телена бъркалка. С готовата смес се залива блата и се оставя в хладилника да стегне.
УКРАСА - Отгоре се гарнира с плодове – 300г малини. Приготвя се желатин - 2 пакетчета ,с малинов сироп /разреден с вода – 250мл /, загрява се на водна баня докато се избистри и като поистине 1-2минути се заливат плодовете.



П.П.

Може да се приготви и с готов блат – ванилов.
Кремът се излива в желатина, а не обратно, защото иначе кремът е студен и веднага стяга желатина, става на парчета и не може да се разпредели равномерно и да желира сместа.

Ч.ч. = 250 мл




Добър апетит!

7 коментара:

  1. Ванка, прекрасно парфе!
    Изключително апетитно и красиво!

    ОтговорИзтриване
  2. Съвършена гладкост! Невероятно изглежда, страхотен майстор си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Йоли! Твоите кулинарни творения са савършенство. <3

      Изтриване
  3. Ванка, това е просто преркасно... Мечтано парфе и мечта за лятото. Подкани ме и мен. :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Отговори
    1. Здравей Анонимен!
      За мен на вкус е вълшебно.
      За Вас - като решите да го направите, споделете.
      Хубав ден!

      Изтриване