събота, 29 март 2014 г.

Мусака


Думата „мусака“ идва от арабското „musaqqaʿa“ — изстуден, идва в България през гръцки и турски, а по света се разпространява предимно от гръцки. Вкусно и любимо ястие. Предлагам Ви един от вариантите със смляно месо.

Продукти: 500 г смляно месо  60% свинско, 40% телешко, 2 по големи глави лук, 1 с.л. едросмляна лютеница, 1 кг почистени и обелени картофи, 2  бр. домати /250 г обелени и нарязани на кубчета/, 80 мл олио, чер пипер, кимион, смлян кориандър, по 1 с.л. прясно нарязани джоджен, магданоз и целина, 1 ч.л. червен пипер, 2-3 щипки стрита чубрица, сол на вкус – 1.5 с.л. сол. 

Заливка: 80 мл олио, 100 г брашно, 500 мл хладко прясно мляко, 2-3 бр. яйца.

Начин на приготвяне: Загрейте 80 мл олио на силен огън, запържете за 30 сек. нарязаният на дребно лук, прибавете червеният пипер. Бъркайте енергично. Добавете надробената кайма и пържете докато стане на трохи.В края слагате 1 с.л. лютеница разредена с  60 мл вода. Свалете от огъня и овкусете с подправките – чер пипер, кимион, кориандър, малко стрита чубрица, сол.
Нарежете картофите на малки кубчета. Разстелете ги в подходяща тава за печене. Върху тях запържената кайма.Най отгоре нарязаните домати.Сложете и зелените подправки. Объркайте внимателно отвън навътре всичко. Подравнете и пресовайте леко с лъжица. Налейте 200 мл вода и печете на предварително загрята силна фурна 250* около 25 мин. докато водата се поеме от продуктите. Не бъркайте сместа, просто само стръсквайте тавата да се подравняват продуктите. Извадете от фурната.

Заливка: Загрейте на умерено силен огън 80 мл олио, прибавете пресятото брашно. Щом започне да прави мехури налейте хладкото мляко и бъркайте енергично около 5 мин.. Аз използвах телена бъркалка. Трябва да се получи гладка гъста смес. Сваляте от огъня. Прибавяте чрез постоянно бъркане  две- три леко разбити яйца / в зависимост от големината им/.

Заливате отгоре мусаката и печете на силна фурна още около 10 мин. до приятно порозовяване отгоре. Сервирайте студена с кисело мляко.

Добър апетит!

 


2 коментара:

  1. Страхотна рецепта! Страхотен вкус! Тази мусака често ще се прави! Благодаря!

    ОтговорИзтриване