неделя, 16 март 2014 г.

Торта Медовик –класическа рецепта


Това е една от любимите ми торти.

Продукти: 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. мед, 2 ч.л. - равни, сода бикарбонат, 100 г краве масло. 3 и 1/2 ч.ч. брашно.

За крема – 1 банка подсладено кондензирано мляко – 397 г, 300 г краве масло.

Начин на приготвяне:

Блат- Двете яйца разбиваме на пяна със захарта. Слагаме на водна баня,след като заври водата добавяме разтопеното масло и медът.С шпатула размесваме добре 2-3 мин. и прибавяме содата. Бъркаме 5 мин., добавяме 1  и 1/2 ч.ч.пресято брашно, разбъркваме с миксер до еднородна смес и държим на водна баня още около 7- 10 мин.Изливаме горещата смес върху останалото пресято брашно в тава. Първоначално разбъркваме с шпатулата около минута, а след това месим с ръце/ внимаваме да не се опарим/. Може сместа да поеме още около половин чаша брашно. По лесно се обработва сместа докато не е изстинала. Разделяме на 6 равни части. Разточваме от всяка кръг с диаметър 21 см .
 
Останалото го изрязваме и отделяме. Печем върху хартия за печене 5-6 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса на средно ниво. Изрезките не ги хвърляме, а печем, а после стриваме на прах и с тях ръсим отвсякъде готовата торта.

Крем - разбиваме маслото и постепенно прибавяме кондензираното мляко.
Слепваме блатовете, като намазваме тортата отвсякъде навън и между блатовете. Поръсваме със стритите изпечени изрезки накрая.

Оставяме да престои 24 часа.



Ч.ч. = 200 мл .

Направих някои промени по крема. Сварих млечен крем от 350 мл мляко, 2/3 ч.ч. захар и 3 с.л. с връх брашно. Разбих 300 г краве масло, добавих крема и след това кондензираното мляко. Оставих да престои на студено около 45 мин. и тогава намазах тортата.

Добър апетит! Много мека и вкусна торта.



 

Източник:WDAY.RU

18 коментара:

  1. Прекрасна е, какво да кажа повече... Освен че само губя, защото все още не съм опитвала. :)
    Поздрави, Ванка!

    ОтговорИзтриване
  2. Ванка, невероятна е!
    И кремът е чудесен.
    Още не съм се хванала да я правя тази класика :)
    Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,
    Тортата се получи вълшебна. Поради грешна калкулация на продуктите от моя страна ми се наложи да добавя нещо за уплътняване на крема, имах налични кокосови стърготини, мисля че се наместиха добре във вкусовете на тортата. Това е втората Ваша рецепта, която приготвям, и съм очарована. Поздравления за прекрасния блог и благодаря за прекрасното допълнение към празника ни, което Вашата торта донесе.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви! радвам се,че Ви е допаднала! Поздрави!

      Изтриване
  4. Здравейте, тортата е прекрасна. В най-скоро време ще я пробвам. Бихте ли ми казали кондензираното мляко дали е подсладено? И за вторият вариант за крема захарта колко е - 2-3 чаени чаши или 2/3 от 1 чаена чаша? Благодаря ви предварително и продължавайте да творите такива вкусни чудеса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Кондензираното мляко е подсладено, което купувам, но ще добавя пояснение в рецептата.
      За вторият вариат захарта е 2/3 от 1 ч.ч.. Успех!

      Изтриване
  5. Гледайки тази сттаия и вече започнах да преглъщам без да се усетя по често.Много вкусна изглежда тази тора и до сега не съм правила или яла подобна.Ще си препиша рецептата и дано ми се получи всичко както тук при вас.Блатчетата сте ги опекли идеално.И крема звучи всусен.Отивам да купувам продуктие и стискайте палци да се полчуи и при мен.Вие не спирайте да ни радвате с рецептите си.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, искам да попитам кондензираното мляко трябва ли да се разбива предварително или се добавя последователно към крема и маслото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Прибавяйте го постепенно към разбитото масло, без да разбивате кондензираното мляко. Ползвам ето това http://biznestorg-sea.ru/market/goods/moloko_sgushh_s_saharom_gost_380_mashutka/. Купувам го от руски м-ни Березка.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  7. Много благодаря за бързия отговор! Хубава вечер и на Вас!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте! :) И аз с бърза питанка, имам консерва подсладено кондензирано мляко, пастьоризирано -- но не е от руски магазин. Слагала съм го в кремове досега и се е получавало, но се чудя дали за тази рецепта трябва да го сваря? Просто все не мога да запомня разликата :(
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Няма проблем да използвате и друга марка подсладено кондензирано мляко. Успех! Весели празници!

      Изтриване
    2. Прекрасна торта, правя я вече за втори път и много ни харесва! Благодаря!

      Изтриване
    3. Весело посрещане на Нова година! Поздрави!

      Изтриване
  9. Моята вече отлежава в хладилника. Благодаря за рецептата :-)

    ОтговорИзтриване