сряда, 12 март 2014 г.

Фалшив хайвер или хайвер от чеснов лук


Една разрядка. Вкусна и лесна.

Продукти: 2 средни глави чесън, 1 ч.ч. смелени орехи, 2-3 филии сухар, 3 ч.л. лимонов сок, 5-6 с.л. олио /зехтин/, 3-4 с.л. кисело мляко и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Счукваме със сол обелените скилидки на две глави чеснов лук. Прибавяме една ч.ч. смелени орехи и разбиваме добре.Накисваме в студена вода 2-3 филии сухар или много твърд бял хляб. Изкисваме ги много добре от водата и разбиваме с чесъна. Прибавяме оцет или лимонов сок на вкус и постепенно 5-6 с.л. олио /зехтин/, като бием непрекъснато, докато сместа стане гладка като майонеза. Накрая прибавяме 3-4 с.л. кисело мляко.

П.П. За предпочитане е да се ползва български чесън, две средни глави. Вносният - ирански или китайски е много лют и трябва да се намали количеството. Сложих 3 ч.л. лимонов сок. Ако се използва твърд бял хляб, хубаво е да се накисне в прясно мляко. Не спазих точно технологията на приготвянето. Просто всички продукти ги сложих в робота, без ситно смлените орехи и пасирах.

Запасете се с порядъчно количество ракия

Добър апетит и Наздраве!

4 коментара:

  1. Звучи много вкусно! Не знам защо обаче на подобни разядки се казва фалшив хайвер. Миналата година и аз правих фалшив хайвер, по рецепта на майката на една колежка, а пък бше от грис. Странна работа... И определено няма нищо от хайвер вътре.
    Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Че няма хайвер да така е€ :) Затова е фалшив. Поздрави!

      Изтриване
  2. Ракия не пия, но на препечена филия отгоре с този хайвер не отказвам! :)
    Топъл мартенски ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, така е Жани! Можеш и да добавиш резенче прясно сирене. Поздрави.

      Изтриване