сряда, 19 февруари 2014 г.

Тиква по Севлиевски


Любимата ми тиква, приготвена по любимият ми начин.

Продукти: Около 1200 г чиста тиква, нарязана на парченца, 1 ч.ч. захар и 50 мл вода

1 л прясно мляко, 7 бр. яйца, 1ч.ч. /250 мл/ захар, 1 ванилия, по желание 1/2ч.л. канела.

Начин на приготвяне: Изчистената тиква, заедно с 1 ч.ч. захар и 50 мл вода печете около 30 мин. под фолио на силна фурна, до полуомекване. Намалявате фурната на 170 градуса. Изваждате печената тиква да изстине и попие пусналата вода. Ако е останала, просто я излейте. Слагате тавичката с тиквата в по-голяма тава с хладка вода.

Разбивате яйцата с останалата захар на пяна, добавяте млякото, ванилията и по желание малко канела. Обърквате добре и заливате внимателно тиквените парчета. Печете вече без фолио, още около час.

 


Понякога при заливането със сместа на тиквата добавям по 100-150 г сушени плодове – сливи, кайсии, стафиди.




 
Добър апетит!

3 коментара:

  1. Невероятна сладост! Бързо се унищожава тавата /т.е. - съдържанието!!!/
    Необичаен начин на печене. Ние заливаме парчетата тиква и така печем.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Но виж как стават като се пекат по този начин. С гладък крем карамел. Обичам ги в добавка със сушени сини сливи. Хубава вечер и на теб.

      Изтриване
    2. Ванка божествена става ,като се има в предвид ,че не обичам тиква...не ми се сърдиш предполагам ,че я обогатих рецептата ти,като добавих отгоре и настъргани орехи...

      Изтриване