четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Каша от коприва


Идва пролетта, а с това е ред на зеленичкото на масата ни. Да Ви предложа днес една каша. Вкусна и търпи импровизации. 

Продукти: 800 г коприва, 80 г краве масло, 80 г брашно /8с.л. /, 80 г орехови ядки /- 1/2ч.ч. /, 2 бр. яйца, сол на вкус.
Приготовление: Изчистената и измита коприва се пуска във вряща подсолена вода за няколко минути. Изважда се и се стрива с дървена лъжица /може да се пасира леко/. Прибавя се размитото с 3 к.ч. вода студена вода препечено брашно, сол на вкус и счуканите орехови ядки. При постоянно бъркане кашата се вари на умерен огън 10-12 мин., изсипва се в тавичка, полива се веднага с разтопеното масло и украсява с резенчета от свареното яйце.
От яйцата -  слагам само едното сварено в кашата, като белтъкът настъргвам на едро ренде, а жълтъкът намачквам и омесвам. Отгоре поръсвам с натрошено прясно овче, козе или краве сирене и нарязаното на едро второ яйце. Тогава заливам с разтопеното краве масло с леко запържен в него ½ ч.л. червен пипер.

 

Добър апетит!

4 коментара:

  1. Подсещаш за идващата пролет с тази апетитна каша!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е! Организмът ни има нужда от витамини. Поздрави!

      Изтриване
  2. Много примамлива рецепта, Ванка! Благодаря ти за тази идея, щото имам една торба (първа за тази година) млада коприва. Само не разбрах какво става с второто яйце ? То сурово ли остава и кога и къде се слага? Привет!:) cveteto3101

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Второто яйце режем на едри парчета и украсяваме отгоре при сервиране.
      Поздрави!

      Изтриване