вторник, 4 февруари 2014 г.

Раки и сарми.



/ стара семейна рецепта/
раки - пълнени сухи пиперки с булгур, ориз и кисело зеле, в моят случай по хърцойски.
сарми – пълнени кисели зелеви листа с булгур, ориз и кисело зеле по хърцойски.

Необходими продукти:

8 бр. сухи пиперки (чушки), 8 големи листа от кисела зелка + 2-3 накълцани на ситно зелеви листа, 1 ч.ч. /250мл / ориз, 1/2 ч.ч. /250 мл / булгур, 1 голям стрък праз лук, 1 с.л. смлян червен пипер, 1 с.л. с връх стрита на ситно чубрица, 3 ч.ч. зелев сок, 6 с.л. олио и малко сол на вкус. Още кисело зеле за подлагане и покриване.
Оризът с 1 ч.ч. зелев сок и 1 ч.ч. вода варим до полусваряване /докато поеме водата на слаб огън/, същото правим с булгура с 1 ч.ч. равни части вода и зелев сок.


1. Заливаме сухите пиперки с гореща вода в дълбок съд и оставяме да омекнат.


2. Нарязваме на ситно праз лука, 2-3 зелеви листа /по желание 1 морков/ и запържваме в 4 с.л. сгорещено олио.


3. Добаваме 1 с.л. червен пипер и след 20 сек. полуготовите ориз и булгур. Бъркаме енергично да се омесят. Отнемаме от огъня и добавяме 2/3 от стритата чубрица и съвсем малко сол на вкус /около 1/3 ч.л. в зависимост от солеността на зелевия сок/.Объркваме и оставяме да изстине.

4. Оформяме зелевите листа /изрязваме дебелите части/.


5. Застиламе дъното на дълбок глинен съд с нарязано на дребно кисело зеле. После подреждаме напълнените с булгур и ориз пиперки,


6. Върху тях оформените зелеви сарми.


7. Наливаме 1и 1/2  ч.ч. зелев сок. Намазваме отгоре сармите с останалото олио, малко смлян червен пипер и поръсваме с чубрица.


8. Покриваме с листа от кисела зелка и печем 1ч. и 10 мин. на 200 градуса.


9. След изпичането изваждане от фурната.


10. Готови за консумация раки и сарми.


11. Добър апетит! Вкусът е невероятен.


2 коментара:

  1. Леле... чак ми се прияде. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Вили! Те са неизменна част от Бъдни вечер откакто се помня като човек. Семейна рецепта.

      Изтриване