петък, 14 февруари 2014 г.

Гюзлеми



Обичам гюзлемите. Не да ми хрупкат, а да се меки – като мекички. Така си ги и приготвям 

Продукти:  100 мл топло прясно мляко,100 мл. хладка вода, 10 г  прясна мая, 1с.л. олио,1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 яйце,1 с.л. оцет, 100 г масло за намазване,,180 г сирене, 4 ч.ч. - около 600 г брашно. 

 Приготовление: Разтваряме маята в 50 мл топло мляко, захарта и 1 с.л. брашно.От втасалата мая с другите продукти – брашно, сол, яйце,,вода и оцет замесваме меко тесто, което да може да се разточва без да лепне.. Оставяме на топло за около 40-50 мин. да втаса. Разделяме тестото на 10 - 12 топки. Разточваме правойгйлници.  Намазваме с масло, поръсваме с натрошено сирене. Сгъваме краищата. По дължина трябва да се пресрещат в средата, по късите краища трябва само да се защипват по 1 см . Разточваме внимателно отново. Намазваме отвън с масло и печем на умерена температура в тиган с незалепващо покритие или сач / трябва да бъде намазан с мазнина/.  
 






Това тесто е универсално. С незначителни промени, с него правя чеснови питки, хлебчета и други тестени вкусотии.
Добър апетит!

 

4 коментара:

  1. Благодаря, Ванка! С тези вкусотии и да няма човек апетит, ще го залее, та няма отърваване. ;)) Прекрасни си ги спретнал!
    Наздраве и весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Много ги обичам и мога да изям порядъчно количество. Със студено айрянче..

      Изтриване
  2. Много любими и у нас :) и точно ей така мекички да са :) с мая в тестото.
    От мен айранче :)

    ОтговорИзтриване